October 14: MAKESHIFT MUSIC CINEMA CLUB

Makeshift Music Cinema Club is een nieuwe filmserie in W139 gewijd aan de muziekdocumentaire.

Deuren openen om 15.30

Programma begint om 16.00

Entree €5

Meld je aan via makeshiftmusiccinemaclub@gmail.com

16:00
 De Laatste Sessie (Hans Hylkema, 1991, 92′)

Documentaire over de legendarische componist, improvisator en rietblazer/fluitist Eric Dolphy (1928-1964).
 Dolphy overleed in Berlijn op 29 juni 1964, maar zijn muziek is nog altijd springlevend. De film combineert een biografisch portret van de musicus met een reconstructie van Dolphy’s laatste tournee. Tijdens deze tournee, een paar weken voor zijn dood, treedt Dolphy op in Nederland met het trio Misha Mengelberg, Jacques Schols en Han Bennink. Ze sluiten de tour af met een radiosessie waarvan na zijn dood de plaat Last Date wordt geperst, die door kenners als zijn beste album wordt beschouwd. De film concentreert zich op deze radio-opnames in Hilversum en is opgebouwd uit zes hoofdstukken, verwijzend naar de zes nummers op Last Date. De proloog en epiloog verwijzen elk associatief naar aspecten van de musicus en persoon Dolphy.
17:32 Interview met Hans Hylkema

Filmmaker Hans Hylkema (Amsterdam, 1946) maakte naam met o.a. de speelfilm Oeroeg (1993) en de muziekdocumentaires Kid Dynamite (2001) en Johnny & Jones (2001).

18:00 Lucumí – The Rumbero of Cuba (Tony Gatlif, 1995, 25′)

Hij is onbevangen en stoer tegelijk, heeft een voor zijn leeftijd onvoorstelbaar cultureel bewustzijn en technische vaardigheid, zuigt de congalessen in zich op, maar is meteen ook al de leider. Niet voor niets wordt over het 10-jarig wonderkind Lucumí gezegd dat de geest van Chano Pozo, de eerste wereldwijd bekende conguero van Cuba, in hem is gevaren. Een korte film van Tony Gatlif, bekend van Latcho Drom, Vengo en Transylvania.

18:25 Interview met Sjahin During

Percussionist en ooggetuige Sjahin During was ten tijde van de filmopnames (1994) op Cuba en Lucumí speelt op zijn album Afrekete – Iyabakua (1997). Hij vertelt over hoe het Lucumí is vergaan na de film.

19:00

Fin

Makeshift Music Cinema Club is een initiatief van Tineke van Brederode, Annelies van Esveld,
Anne Koperdraat, Jaïr Tchong en Erk Willemsen.

Advertisements